close
Ekonomi

SHKUP: NËNSHKRUHEN MARRËVESHJET E PARA NGA IPARD 2

auto_ljupco-nikolovski-800×4451529563843

692 leje për furnizim me traktorë


 

Gjithsejt 692 leje për furnizim me traktorë përmes Programit IPARD 2 në vlerë prej 5,8 milionë euro do të nënshkruhen në ditët në vijim. Nënshkrimi zyrtarisht filloi sot publikisht në Ministrinë e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Ekonomisë së Ujërave.

Ministri i Lupço Nikollovski theksoi se nga gjithsejt 5,8 milionët e projektuar për çka do të nënshkruhen marrëveshjet këto ditë, 4,3 milionë janë para evropiane, ndërsa 1,4 milionë mjete nga financimi nacional. Pjesa më e madhe e mjeteve janë për furnizim me traktorë, por bujqët kanë treguar interesim edhe për mekanizëm kyçës kultivatorë, plehrashpërndarës, spërkatës, sisteme pikwpikw, linja për transport të ushqimit… Pjesa më e madhe e aplikimeve janë nga rajoni i Pellagonisë, ndërsa më pak ka nga Pollogu.

Mbështetja e përgjithshme  për blerjen e traktorëve nga mjetet IPARD 2 është rreth 5,8 milionë euro, prej tyre 1.4 milionë janë nga financimi nacional dhe 4.3 milionë euro nga programi ipard. Ky është numër rekord i shfrytëzuesve të mjeteve nga ekzistimi i Programi IPARD në përgjithësi. Me këtë mbështetje do të avancohet gjendja e fermave dhe e ekonomive bujqësore, ndërsa kjo do të thotë konkurrencë më të madhe”.

Sipas drejtprit të Agjencisë Pagesore Nikollçe Babovski, gjatë kohës kur Maqedonia pret datë për negociata për anëtarësim në BE, më shumë se e nevojshme është mbështetja përmes fondeve evropiane. Virve Vimpari nga delegacioni i BE0-së në Shkp potencoi se absorbimi i mjeteve IPARD varet shumë nga gadishmëria e institucioneve, fermerëve, sipërmarrësve dhe organeve të cilat duhet të kryejnë kontrollin. /Xhumadije Ibraimi/

 

 

Klan Macedonia

The author Klan Macedonia