close

Vendi

VendiVideo

POSTAT E MAQEDONISË: RISI – SHITJET PËRMES INTERNETIT

no thumb

Drejtuesit e SH.A Postat e Maqedonisë prezantuan aktivitetet e realizuara dhe rezultatet e arritura gjatë vitit 2015.

Siç u tha në këtë prezantim, rezultatet e arritura janë bërë falë angazhimit të 2400 të punësuarve ku kujdesi i veçantë i kushtohet përmirësimit të cilësisë së shërbimeve postare, kujdesin e vazhdueshëm për shfrytëzuesit dhe përmirësimin e kushteve të punës.

Gjatë vitit të ardhshëm një ndër projketet më të rëndësishnme që duhet të zbatohet është shitja përmes interentit ku tashmë janë vënë linjat e komunikimit me një kompani ndërkombëtare.

Siç thanë drejtuesit e Postës së Maqedonisë, në kushte kur shërbimet klasike postare shënojnë rënie, ata kanë arritur të mbajnë trendin pozitiv të funskionimit dhe likuiditetit./B. J./

 

read more
Vendi

ÇËSHTJA JUGOHROM: NË PRITJE TË VENDIMARRJES

no thumb

Çështja e shumëpërfolur e mbylljes së kombinatit Jugohrom duket se gjatë ditës do të marrë epilogun e shumëpritur – të mbylljes.  Burime të besueshme të kontaktuara nga TV Art thanë të enjten para dite se edhe pse në mbledhjen e Qeverisë është diskutuar nisma për mbylljen  e përkohshme  të ndërmarrjes  vendim për këtë (deri në orën dhjetë) nuk është marrë! Një burim tjetër, po ashtu i besueshëm, thotë se sidoqoftë gjatë ditës do të zhvillohen konsultime përfundimtare politike të cilat do të bëhen publike pas dite: ‘Deri tani vendim për mbyllje të Jugohromit nuk ka!’-përsërit burimi i besueshëm i TV Art.

read more
VendiVideo

SHQIPTARËT E REKËS: RIKTHIMI TEK RRËNJËT

no thumb

Sot në promovimin e librit të profesor Dr. Branisllav Sinadinovski u bë edhe promovimi i themelimit të Bashkësisë ortodokse shqiptare të shqiptarëve të  Maqedonisë, ku për kryetar i kësaj bashkësie është profesor Dr. Branisllav Sinadinovski.

Sot është një ditë e madhe jo vetëm për shqiptarët ortodoks, por për të gjithë shqiptarët, me kalimin e kohës shqiptarët ortodoksë kuptuan se nuk janë as turq, as bullgarë e as grek e aq më pak maqedon, ata kuptuan se e vërteta për ta nuk mund të fshihet, kështu u shprehë kryetari i bashkësisë ortodokse shqiptare të shqiptarëve të Maqedonisë Branisllav Sinadinovski.

Themelimin e bashkësisë ortodokse të shqiptarëve në Maqedoni e përshëndeti edhe pjesëtar i familjes Qiriazi, Kristo Qiriazi në emër të familjes së tij falënderoj këtë nismë.

Për librin e autorit Branisllav Sinadinovski me titull “Nga Shënimet e babait tim” foli Petrit Manaj, sipas tij ky libër pasqyron etapën e zhvillimit të shqiptarëve në Maqedoni si atyre mysliman, por edhe ortdoks.

Autori i librit gjithashtu bëri të ditur se pas viteve të 70-ta ka konstatuar se janë 70 mijë shqiptarë ortodoks të deklaruar./H. A./

read more
Vendi

NDOTJA E AJRIT: SENSIBILIZIM NË RRITJE

no thumb

Mbi pesëmbëdhjetë organizata mjedisore do të protestojnë fillimjavën e ardhshme para qeverisë për të kërkuar ndërmarrjen e masave për ajër të pastër dhe mbrojtje të shëndetit. Nga një raport i kësaj vjeshte i Agjencisë Evropiane të Mjedisit rezulton se shumica e banorëve të qyteteve evropiane janë të ekspozuar ndaj ndotësve të ajrit në një nivel që nga Organizata Botërore e Shëndetësisë konsiderohet i rrezikshëm.

Paralajmërohet se protesta nën moton ‘Dil për ajër’ do të zhvillohet të hënën para Qeverisë. Në thirrjen e 17 organizatave mjedisore nga qytetet më të ndotura të vendit, në radhë të parë Tetova e Shkupi, ftohen të gjithë ata të cilët marrin frymë që të dalin e të protestojnë kundër ndotjes së ajrit dhe të kërkojnë nga kompetentët  marrjen e masave urgjente  për mbrojtjen e shëndetit.

Ndotja e ajrit ka shtyrë edhe organizma të ndryshëm ndërkombëtarë që merren me mjedisin, që t’u bëjnë thirrje autoriteteve që të punojnë për një mjedis më të shëndetshëm, përfshirë këtu dhe mosndotjen e ajrit. Kështu, sipas Agjencisë Evropiane të Mjedisit ndotja e ajrit përbënë rrezikun më të madh shëndetësor, ndikon në jetëgjatësinë dhe favorizon sëmundje të rënda si sëmundje të zemrës, të rrugëve të frymëmarrjes dhe kancerin.

Në një raport të ri të publikuar për Konferencën e Klimës që u mbajt në Paris nga kjo agjenci me bazë në Kopenhagë, vlerësohet se 430 mijë vdekje të parakohshme në vit në Evropë lidhen pikërisht me ndotjen e ajrit.

Siç del nga raporti i Agjencisë Evropiane të Mjedisit, shumica e banorëve të qyteteve evropiane janë të ekspozuar ndaj ndotësve të ajrit në një nivel që nga Organizata Botërore e Shëndetësisë konsiderohet i rrezikshëm. Ndër ndotësit më problematike që ndikojnë në shëndetin e njeriut janë pluhuri i imët, dioksidi i azotit dhe ozoni troposferik.

Burimi kryesor i sëmundjeve dhe i vdekjeve të parakohëshme në Evropë është pluhuri i imët, që ka një diametër prej 2,4 mikrometër dhe hyn përmes hundës në gjak dhe në mushkri. Ky lloj pluhuri shkaktohet prej motorëve me naftë dhe prej fërkimit të frenave, të gomave të makinave dhe të asfaltit. Po ashtu edhe prej termocentralëve me qymyr, sobave dhe prej qarkullimit të anijeve dhe të avionve. Shumë të larta janë edhe vlerat e dioksidit të azotit dhe ozonit në qytete. Ato shkaktojnë dhimbje koke, marrje fryme, marrje mendsh dhe impotencë.

98 për qind e popullsisë urbane në vendet e BE-së ka qenë e ekspozuar në vitin 2013 ndaj përqendrimeve të ozonit “që janë mbi rekomandimet e OBSH-së” thuhet në raportit. Përveç kësaj edhe përqendrimi i dioksidit të azotit ishte mbi vlerat që rekomandon OBSH-ja dhe kërkesat e BE-së. /TV ART&DW/

 

 

read more
VendiVideo

UEJL: BËHET BILANCI I VITIT

no thumb

Është fundi i vitit dhe të gjithë ata të cilët kanë punuar bëjnë rrumbullakimin e angazhimit të tyre. Kështu kanë vepruar drejtuesit e Universitetit të Evropës Juglindore, një ndër institucionet më të suksesshme të arsimit sipëror në vend. 

Rektori i Universitetit të Evropës Juglindore Zamir Dika e ka cilësuar si tepër të suksesshëm këtë vit akademik, duke nënvizuar çuarjen përpara të cilësisë në studime, por edhe konsolidimin financiar të këtij institucioni arsimor.

Rektori Dika theksoi se vitin e ardhshëm në fokus do të jenë edhe shumë projekte të tjera, si nga fusha e  hulumtimit shkencor, zhvillimit të praktikave të studentëve dhe dhënies së bursave për studentët e dalluar.

Gjatë këtij viti akademik në Universitetin e  Evropës Juglindore me seli në Tetovë vijojnë mësimet katër mijë studentë ndërsa deri tani janë diplomuar 11 500.  Shumica prej tyre tashmë kanë nisur shekullin e tyre të punës, në vend por edhe jashtë. Kjo, sipas drejtuesve të universitetit, është edhe një dëshmi më shumë për punën cilësore që po bëhet në këtë qendër universitare./Xh. I./

 

read more
Vendi

PROKURORIA E SHKUPIT: JANË GJETUR MIJËRA BISEDA TË PËRGJUARA  

no thumb
Ministria e Punëve të Brendshme ka kumtuar se janë zbuluar 22 persona nga Pusteci që në mënyrë të jashtëligjshme u janë dhënë letërnjoftime për të votuar në zgjedhje.Nga ana tjetër Prokuroria e Shkupit ka njoftuar se tek te arrestuarit për falsifikim të letërnjoftimeve janë gjetur dhjetëra mijëra biseda të përgjuara.
Ministri i punëve të Brendshme Oliver Spasovski kumtoi se janë zbuluar 22 persona nga Pusteci në listën zgjedhore të cilët kanë votuar me anë të letërnjoftimeve të jashtëligjshme.Spasovski tha se kjo e dhënë doli pas kontrollit të të dhënave në MPB sipas zgjedhjes së rastësishme. Shkas i këtij kontrolli, siç tha ai ishin bisedat telefonike jolegale që gjatë vitit i publikonte lideri i LSDM-së Zoran Zaev.
Zëvendësprokurori në prokurorinë publike të Shkupit Jovan Cvetanovski paraprakisht informoi se në kompjuterat e të arrestuarve për falsifikimin e letërnjoftimeve ka pasur dhjetëra mijë biseda telefonike të përgjuara. Ai tha se prokuroria publike ka hartuar disa lëndë në lidhje me aferën “Letërnjoftime të rrejshme” të cilën e publikoi e përjavshmja Fokus.
Në konferencën e shtypit ku nuk u lejuan pyetjet e gazetarëve Cvetanovski tha se lidhur me këtë rast janë angazhuar disa prokurorë të cilët MPB-së tani më, i kanë dorëzuar urdhërin për të ndërmarrë vendime të caktuara hetimore dhe ekspertiza të ndryshme. LSDM-ja kërkoi që hetimi menjëherë të dëshmojë se si këto materiale janë gjetur tek këta persona.
VMRO-DPMNE në pushtet, akuzoi se pikërisht Zaevi dhe LSDM-ja detyrohen që popullit ti përgjigjen se pse duke dorëzuar 70 mijë biseda të kriminelëve të dënuar nga LSDM-ja me ndërgjegje, shkaktuan rrezikun nga shantazhi i mijëra qytetarëve maqedonas. Kryeministri Nikolla Gruevski me shkrim kërkoi që rasti të hetohet deri në fund dhe të gjithë fajtorët të përgjigjen para ligjit.
“Tanimë kjo nuk është politikë. Populli ynë nuk e meriton këtë. Dikush përpiqet ta rrëmbejë shtetin dhe ta mbajë peng dhe durimit tonë po i vjen fundi. Nëse para disa ditësh mendonim se opozita ka prekur fundin tani definitivisht themi se ajo është futur edhe më thellë. Kjo patjetër duhet të hetohet deri në fund dhe të gjithë fajtorët të përgjigjen para ligjit”,- thuhet në deklaratën me shkrim të Nikolla Gruevskit./TvArt/
read more
Vendi

BESIMI&SPASOVSKI: REFORMA NË FRYMËN E RAPORTIT TË KOMISIONIT

no thumb

 

Realizimi i prioriteteve urgjente të reformave në pajtim me raportin e fundit të Komisionit Evropian me theks të veçantë mbi vërejtjet të paraqitura në raportin e ekspertit Rajnhard Pribe ishin në qendër të vëmendjes së bisedimeve midis ministrit të punëve të brendshme Oliver Spasovski dhe zëvendëskryeministrit për çështje europiane Fatmir Besimi.

Raporti i ekspertëve të Brukselit thekson përqendrimin e forces në shërbimin kombëtar të sigurisë dhe në keqpërdorimin e mekanizmit të kontrollit mbi drejtorinë për sigurim dhe zbulim.Sipas vrojtuesit të jashtëm drejtoria për siguri dhe zbulim punon jashtë mandatit të vet ligjor në emër të pushtetit në mënyrë që t’i kontrollojë bartësit e funksioneve të larta,- shkruan në dokument.

Lëndë për brengosje është edhe mungesa qartazi e dukshme e një shërbimi të stërvitur për të drejtat themelore dhe rregullat e mbrojtjes së të dhënave. Lidhshmëria familjare midis politikanëve të pozicionuar lartë dhe bartësve të funksioneve të larta në drejtorinë e sigurisë dhe zbulimit si dhe në prokurorinë publike krijojnë mjedise të rrezikshme për konflikt interesash.

Përndryshe Besimi dhe Spasovski ndër të tjera kanë biseduar edhe për kompetencat të cilat dalin nga ligji zgjedhor dhe lista zgjedhore, por edhe për vërejtjet e tjera që kanë të bëjnë me kompetencat e ministrisë së punëve të Brendshme./TvArt/

 

read more
Vendi

MJEGULLA E DENDUR VËSHTIRËSON TRAFIKUN AJROR

no thumb

Mjegulla e dendur ka vështirësuar trafikun ajror në aeroportin e Shkupit.Një pjesë e fluturimeve janë anuluar, kurse  pjesa tjetër është riorientuar kah aeroportet në Ohër dhe Sofje.

Në mëngjes nuk janë realizuar fluturimet për në Vjenë dhe Stamboll, nga Ohri është riorientuar fluturimi për Ajnd`hoven dhe Libek, kurse janë realizuar fluturimet për në Zagreb dhe Geteborg.
Për momentin situata në aeroportin e Shkupit është stabilizuar.Janë plotësuar limitet për shikueshmëri të vendosur nga institucionet kompetente, për aterime, fluturime dhe trafiku zhvillohet sipas orarit të rregullt.

Mjegulla e dendur ishte shkaku që një pjesë e udhëtarëve, destinacioni i të cilëve ishte Shkupi, të mbeten të ngujuar nëpër aeroportet e disa vendeve evropiane./TvArt/

 

read more
VendiVideo

REAGIME: BDI-ja, LSDM-ja DHE VMRO-DPMNE-ja PËR BOJKOTIN

no thumb

Koordinatori i grupit parlamentar të LSDM-së Goran Sugarevski në një deklarat para fillimit të fjalimit të presidentit Ivanov sqaroi arsyen e bojkotimit. Sipas tij Presidenti Ivanov po heshtë për të gjitha çështjet kyçe dhe me kënaqësi po e pranon rolin e militantit të Nikolla Gruevskit.

 “Kontributi i Ivanovit gjatë këtyre viteve, me atë që ka bërë ose jo,  në funksionin të cilin e ushtron, është devalvimi dhe nënçmimi më i madh i funksionit kryetar i Republikës së Maqedonisë. Për të gjitha çështjet më të rëndësishme po hesht dhe me kënaqësi e pranon rolin e vegzës së Nikola Gruevskit. Ne pohojmë ndërsa projekti ‘E vërteta për Maqedoninë” e vërtetoi këtë gjë, se zgjedhjet për zgjedhjen e Gjorgje Ivanovit janë jolegjitime, kriminale, me një falsifikim të varzhdët.”  – tha Goran Sugarevski – Koordinator i Grupit Parlamentar të LSDM-së

Edhe Bashkimi Demokratik per Integrim ka bojkotuar fjalimin e Presidentit Ivanov. Ermira Mehmetit tha se qendrimi i BDi-së është se Ivanovi nuk përfaqëson të gjithë qytetarët e Republikës së Maqedonisë:

“Grupi parlamentar i BDI-së nuk ka prezantuar sot në seancën plenare në të cilën është drejtuar zotri Ivanovi për shkak se qëndrimi poltik i BDI-së është se ai nuk është president legjitim dhe gjithsesi nuk është president konsesual i vendit, si i tillë nuk i përfaqëson të gjithë qytetarët, të gjithë votuesit dhe të gjithë grupet etnike” – shprehet Ermira Mehmeti-BDI.

Ndërkaq deputeti i VMRO DPMNE-së Antonio Milloshoski mungesën e deputetëve të LSDM-së dhe BDI-së gjatë fjalimit të Presidentit Ivanov e vlersoi si mungesë të kapacitetit për dialog politik dhe si mungesë të kulturës politike.

“Mungesën e LSDM-së dhe BDI-së në seancën në të cilën u paraqit presidenti Ivanov e vlerësojmë si mungesë të kapacitetit për dialog politik dhe si mungesë të kulturës minimale politike përballë institucioneve shtetërore.” – deklaron Antonio Milloshoski-VMRO DPMNE.

Në fjalimin e presidentit Gjorgje Ivanov në kuvend morën pjesë kryeminsitri dhe anëtarë të Qeverisë, shefi i SHM-së, të ARM-së, përfaqësues të korit diplomatik, të bashkësive fetare, si dhe deputetët e VMRO DPMNE-së dhe të Partisë opozitare Demokratike Shqiptare./H.A./

 

read more
Vendi

PRESIDENTI IVANOV: UNË NISMËTAR I ZGJIDHJES SË KRIZAVE!

no thumb

Presidenti Gjorge Ivanov, ka mbajtur fjalimin e tij vjetor para kësaj legjislature të Parlamentit me sallën gjysmë-të mbushur: para deputetëve të koalicionit të VMRO-DPMNE-së dhe atyre të Partisë Demokratike Shqiptare.BDI-ja dhe LSDM-ja, me mospraninë e tyre,  kanë rikonfirmuar injorimin e shefit të shtetit. Prtesidenti Ivanov nga ana e tij ka folur për gjendjen aktuale dhe sfidat me të cilat përballohet vendi, por edhe rajoni.

Sipas presidentit Ivanov anëtarësimi i vendit në Bashkimin Evropian dhe në NATO  janë epërsitë strategjike dhe kombëtare. Në kontekstin e përmbushjes së detyrimeve dhe kapërcimit të problemit të emrit, me Greqinë fqinje, Ivanov vlerësoi ndihmesën e faktorit ndërkombëtar nga i cili kërkoi që, sikundër u shpreh, të heq arsyen kryesore  për krijimin e krizave të fundit politike, duke e emërtuar këtë arsye si gjendje të status-quo-së në integrimet e vendit.

“Shtatë vjet kemi vërejtje të ngjashme në Raportin e Komisionit Evropian. Duhet që pa kushte të përqëndrohemi në reforma dhe të rreshtim së prituri që dikush tjetër t’i bëjë punët në vend se ne. Kur them ne mendoj edhe për pushtetin edhe për opozitën, për gjyqësinë, për arsimin, për të gjitha sferat. Mirëpo, po ashtu, edhe Unioni, edhe NATO-ja duhet të ndryshojnë qasjen e tyre ndaj nesh. Të mos na zvarrisin dhe të mos kërkojnë pretekste për bllokada të reja!” – tha Gjorge Ivanov – Kryetar i Maqedonisë.

Duke folur për sfidat, presidenti Ivanov tha se epërsi kryesore për vitin e ardhshëm do të jetë vendosja e shtetit funksional që do të ruajë rendin publik dhe paqen, që do të krijojë kushte për sundimin e së drejtës, sepse – tha Ivanov – shteti funksional është garanci për lirinë, demokracinë dhe prosperitetin ekonomik. Në këtë shtrirje, shefi i shtetit foli edhe për problemet kryesore të të sotmes, duke i vendosur ato në atë që i quajti gjendje të ndërlikuara gjeopolitike dhe të sigurisë. Maqedonia këtë vit u përball me krizë politike, me kërcënim të sigurisë dhe me krizën e migrantëve e të refugjatëve. Për liderët e katër partive të cilët nënshkruan Marrëveshjen e Përzhinës u mjaftua  vetëm me nënvizimin e përgjegjësisë për ta zbatuar atë.

Shefi i shtetit në fjalimin e tij të gjatë, një vëmendje të theksuar i kushtoi incidentit të armatosur në Kumanovë. Duke shprehur keqardhjen për viktimat në radhët e forcave të sigurisë, Ivanov tha se më nëntë maj jeta e qetë në Kumanovë u rrezikua nga ekstremistë të dhunshëm dhe terroristë të cilët, sipas tij, dëshiruan  të prishin zërësinë tokësore dhe të destabiliziojnë shtetin. Megjithatë, presidenti maqedonas tërthorazi iu përgjigj rezervave për mënyrë e ndërhyrjes së pales maqedonase në Lagjen e Trimave:

“Është e vërtetë se në luftën kundër kërcënimeve, më të suksesshme janë veprimet parandaluese për të cilat qytetarët as nuk do të dëgjojnë se kanë ndodhur, por qytetarët duhet të dijnë se me aksionin në Kumanovë penguam kryerjen e sulmeve të bashkërenduara terroriste nëpër më shumë qytete të Maqedonisë. Penguam masakra dhe gjakderdhje çfarë pamë kohë më pare në Paris.”– përfundon Ivanov.

Në fjalimin e tij në sallën gjysmë bosh të Parlamentit, Presidenti Ivanov e pa të udhës edhe t’ju përgjigjet kritkëve për pasivitet ndaj mënyrës së politikëbërjes, por edhe ngjarjeve e krizave për të cilat foli. Qytetarët, tha ai, duhet ta dijnë se zgjidhja e çdo krize  politike gjatë gjashtë viteve të kaluara  është bërë me nismën time!/Tv Art/

 

read more
1 557 558 559 560 561 635
Page 559 of 635