close

Vendi

Vendi

ANDOV: DEPUTETËT TË MARRIN QËNDRIM TË DREJTË

stojan_andov_419378612-890×395

Konferencë: Fillimet e pluralizmit politik në Maqedoni


Ish-kreu i Kuvendit Stojan Andov shprehet optimist se deputetët në kuvend do të marrin qëndrim të drejtë për fatin e të gjithë qytetarëve, me qëllim që ngërçi politik në kuvendin e Maqedonisë të marrë një kahje pozitive. Këto komente Andov i bëri gjatë konferencës në Universitetin e Evropës Juglindore me Temë “Fillimet e pluralizmit politik në Maqedoni dhe post-komunizëm”.

Une ende shpresoj se diteve te ardhshme megjithate do te mbizoteroj logjika e shendoshe, dhe dua te pergezoj durimin e kolegut tim Talat Xhaferi dhe te politikaneve qe e gjithe kjo te marre nje kahje pozitive. Ne te gjithe jemi ne ethe te pritjes qe te marrim qendrim te drejte per fatin e ketij vendi qe varet nga vendimet te cilat tani do t’i aprovoj parlamenti. Ne nuk guxojme t’i veme ne dyshim vlerat e jeteve te tyre. /Klan Maqedoni/

 

read more
Top LajmeVendi

XHAFERI: ZGJEDHJET NUK JANË ZGJIDHJE

Screenshot_2

Dorëheqja e Kociasit nuk do të ketë ndikim në marrëveshjen e Prespër


Kryetari i Kuvendit i Maqedonisë Talat Xaferi në emisionin Klan Debat ka folur për situatën në kuvendin e Maqedonisë ku pritet të votohen ndryshimet kushtutese. Ai është optimist se palët do të gjejnë gjuhë të përbashkët. Xhaferi ka komentuar edhe dorëheqjen e shefit të diplomatit grek Nikos Kocias.

Kryetari i Kuvendit i Maqedonisë Talat Xaferi nuk pret se dorëheqja e shefit të diplomacisë greke, Nikos Kocias mund të ketë ndikim në marrëveshjen e arritur mes Shkupit dhe Athinës zyrtare, lidhur me emrin e Maqedonisë.

Ministri i Punëve të Jashtme ka dhënë dorëheqje për aspektin e qasjes që kanë pas brenda qeverisë me pjesën opozitare, bile edhe me pjesën e koalicionit që janë brenda për brenda qeverisë. Nënkuptohet se të dy palët kanë bë kompromis për diçka, dhe vlerësimi është që askush nuk mundet për një periudhë goxha të gjatë të vijë në një marrëveshje të re të mundshme dhe të pretendojë që do jetë edhe ma e mira.

Duke folur për tensionet në parlament mes maxhorancës dhe opozitës kryeparlamentari Xhaferi u shpreh, se është optimist se palët do të gjejnë gjuhë të përbashkët.  Sipas tij zgjedhjet e parakohshme nuk janë zgjidhje. /Klan Maqedoni/

read more
Vendi

RASTI “TITANIK”: GJYKIMI VAZHDON MË 24 TETOR

rasti-titanik-asdadada-800×445

Dëgjohen 90 “bomba” për parregullsitë zgjedhore


Gjykimi për lëndën “Titanik” të PSP-së për parregullsitë zgjedhore vazhdon më 24 tetor pasi në seancën e sotme të Gjykatës Penale u lëshuan rreth 90 “bomba” dhe është ndërpre me kërkesë të të akuzuarit Ilija Dimovski që të mund të merr pjesë në seancën e Komisionit kuvendor.

Pjesa më e madhe e “bombave” në seancën e sotme janë të datës 24 maj 2013 kur kanë qenë zgjedhjet lokale. Ish-ministri Janakievski bisedon edhe me ish-ministren e Brendshme Gordana Jankullovskën se në ora 4:00 dhe 4:30 arrijnë dy aeroplanë me shqiptarë nga Ohri dhe mendojnë si t’i pengojnë të votojnë, “t’i mbajnë disi në aeroplan të qarkullojë para se të aterojë, nëse shkallët e zbritjes të lëshohen më vonë apo të bëhet ndonjë aksident, të përmbyset traktor të mos mund t’i marrin me veturë. Të rrokullisim kamionë me rërë apo diçka tjetër që të bllokohet tërësisht”, i thotë Jankullovska, Janakievskit.

Në lëndën “Titanik” janë propozuar më shumë se 1.000 inçizime audio në listën e dëshmive materiale të PSP-së, ku nga seancat e deritanishme janë dëgjuar më shumë se 600. /Klan Maqedoni/

read more
Top LajmeVendi

SHKUP: QEVERIA KUNDËR MOSNDËSHKIMIT TË FUNKSIONARËVE

Maqedoni-Qeveria-e-re-dita-e-dyte

Kushtetuesja të mos e pranojë iniciativën e avokatit të Gruevskit


Jashtë çfarëdo lloj logjike, gjegjësisht tërësisht është në kundërshtim me shtetin juridik siç është Maqedonia, ku ligjet duhet të vlejnë njëjtë për të gjithë, është vlerësimi i Qeverisë për iniciativën e dorëzuar nga avokati Elenko Milanov deri te Gjykata Kushtetuese për ngritjen e procedurës për vlerësimin e kushtetutshmërisë së dy neneve nga Kodi Penal.

Qeveria mori vendim me të cilin i propozon gjykatës kushtetuese të mos e pranoj iniciativën e avokatit Elenko Milanov që i përfaqëson Nikolla Gruevskin Mile Janakievskin dhe ish funksionar të tjerë të lartë të qeverisë së mëparshme në rastet e PSP.

Ne kemi propozuar deri tek Gjykata Kushtetuese të mos e pranoj iniciativën me qëllim që të pamundësohet ikje nga përgjegjësia për veprat e kryera penale nga ana e funksionarëve të lartë të qeverisë së kaluar të cilët për momentin zhvillohet procedur nga ana e Prokurorisë Speciale. Kjo është e papranueshme në asnjë formë. Aministi në Maqedoni nuk do të ketë për secilin që ka shkelur ligjet pa marrë parasysh përkatësinë etnike apo partiake”

Nga akuzat e deritashme të PSP, ka rreth 50 të akuzuar në 11 lëndë që ndiqen penalisht për veprën keqpërdorim i detyrës zyrtare. /Klan Maqedoni/

read more
Top LajmeVendi

KOMPANITË AJRORE: ANULOHET SHPALLJA PUBLIKE 

sugarevski_1539770092-5561482

Sugarevski: Në afatin përfundimtar është dorëzuar vetëm një ofertë


Ministri i Transportit dhe Lidhjeve, Goran Sugareski sot ka njoftuar se është shfuqizuar thirrja publike për mbështetje financiare të kompanive ajrore që është publikuar më 13 shtator të këtij viti. Në konferencën e sotme për shtyp në Qeveri, Sugareski ka informuar se deri në afatin përfundimtar është dorëzuar vetëm një ofertë nga “Wizz Air”, por ajo nuk i plotëson kushtet dhe kriteret në tender.

Ministri i Transportit dhe Lidhjeve, Goran Sugaresvki sot në konferencën për media në Qeveri, informoi se deri në afatin përfundimtar është dorëzuar ofertë vetëm nga Vizer, por ajo nuk përshtatet me kushtet dhe kriteret në tender.

Kompania ajrore Vizer ka ofruar të gjitha katër destinacionet t’i vendos në gusht të vitit 2019. Për shkak kësaj, komisioni ka konstatuar se kushtet nga shpallja publike nuk janë plotësuar dhe ka dhënë rekomandim kjo shpallje të anulohet. Kjo gjendje faktike nuk me lenë asnjë mundësi tjetër përveç në mënyrë konsekuente duke e respektuar dekretin dhe shpalljen publike sërish ta anuloj edhe këtë procedurë”. Në shpalljen publike qartë qëndron se kompania ajrore e ka për obligim deri më 10 janar të vitit 2019 të vendos dy linja nga aeroporti në Ohër edhe dy në afat prej një vitit nga nënshkrimi i marrëveshjes.

Sugarevski informoi se në procedurë urgjente do të dorëzojë deri te Qeveria informacion me të cilin në afat të shkurtër do të miratohet dekreti i nevojshëm dhe menjëherë pas kësaj Ministria e Transportit dhe Lidhjeve do të publikojë shpalljen e re publike. Ai potencoi se nuk ka asnjë tentim në anulimin e tenderit dhe i hodhi poshtë spekulimet se tenderi kurdiset për “Air Albania”. /Klan Maqedoni/

 

 

 

read more
EkonomiTop LajmeVendi

EKONOMI: DAUTI-TË KËNAQUR ME INVESTIMET E HUAJA

Screenshot_2

Të krijohen parakushte të stabilitetit politik


Jemi të kënaqur me rrjedhën e investimeve, potencialin që investitorët e huaj shfaqin, vetëm se duhet të krijohen parakushte të stabilitetit politik si gjenerues të atmosferës dhe klimës pozitive për operimin e investitorëve të huaj në Maqedoni, deklaroi kështu ministri pa resor për investime të huaja, Bardhyl Dauti, gjatë një takimi që zhvilloi ditën e sotme me drejtuesit e Zonës së Lirë Ekonomike në Tetovë.

Korniza ligjore që mbështet thithjen e investimeve të huaja në vend, sipas ministrit pa resor për investime të huaja Bardhyl Dauti, është favorizuese. Dauti thekson se janë të kënaqur me mbarëvajtjen e investimeve dhe potencialin që investitorët e huaj shfaqin për të ardhur në Maqedoni, megjithatë, sipas tij, duhet të krijohen parakushte të stabilitetit politik për operimin e investorëve të huaj.

‘Brenda zonave kemi qind për qind lirim të ngarkesave fiskale për investitorët e huaj në 10 vitet e para. Dhe kjo përfshin lirim mbi vlerën shtesë, lirim nga detyrimet doganore, lirim nga kontributet për të punësuarit e kështu me radhë, dhe kjo është një lehtësim jashtëzakonisht i favorshëm që nuk është në vendet e tjera. Është një limit këtu që vetëm në Zonën e Lirë Ekonomike në Tetovë mbështeten vetëm investimet në prodhimtari dhe jo në aktivitetet e shërbimit. Ne jemi të kënaqur me rrjedhën e investimeve, potencialin që ata shfaqin për ardhje veçanërisht në Tetovë, vetëm se duhet të krijohen parakushte të stabilitetit politik si gjenerues të atmosferës dhe klimës pozitive për operimin e investitorëve të huaj në Maqedoni.’

Sipas ministrit Dauti, me ligjin për përkrahje financiare, i cili vendos kushte të njëjta për investimet, si për investitorët vendas ashtu edhe të huaj e që vlejnë njëtë edhe për zonat e zhvillimit industrial dhe jashtë tyre, parashihet që investimet të rimbursohen prej 10% të kostos së investimit në fund të vitit fiskal.

‘Kemi kaluar një ligj për përkrahje financiare të investimeve të brendshme dhe të huaja dhe ky ligj nënkupton një trajtim të barasvlefshëm ligjor për dy kategori të investimeve. Ligji parasheh që investimet që gjenerojnë në eksporte, punësime dhe mirëqënie sociale të rimbursohen në masën prej 10% të kostos së investimit në fund të vitit fiskal dhe kjo është jashtëzakonisht e rëndësishme. Ky ligj trajton njëtrajtësisht si investimet e brendshme dhe të huaja në zona dhe ato jashtë zonave.’

Këto komente ministri Dauti i bëri gjatë ditës së sotme në Zonën e Lirë Ekonomike në Tetovë ku u takua me drejtuesit e kësaj zone, në kuadrin e së cilës veprojnë katër subjekte. Nga këto subjekte dallohet kompania Lear Coorporation e cila ka rreth 1450 të punësuar. /Blerona Jakupi/

 

read more
Top LajmeVendi

MICKOVSKI PËR DW: HIDHET POSHTË MUNDËSIA PËR MARRËVESHJE

44550313_303

“Me Zaevin mund të konstatojmë se Marrëveshja është e vdekur”


Lideri i VMRO-DPMNE-së, Hristijan Mickoski, nuk tërhiqet nga qëndrimi partiak se referendumi për Marrëveshjen me Greqinë është i pasuksesshëm. Në intervistën për Dojche Velen,  i pyetur nëse është e mundshme gjetja e një gjuhe të përbashkët me Zaevin, ai thotë se me Kryeministrin vetëmn se mund të konstatojnë se Marrëveshja e Prespës është vdekur.

Ditëve të fundit sytë e opinionit janë drejtuar kah VMRO-DPMNE-ja opozitare, me shpresë se deputetët e kësaj partie do të dëshmojnë përgjegjësi në parlament dhe do t’i japin përkrahje ndryshimeve kushtetuese. Dje, zv/sekretari shtetëror i SHBA-ve për Evropë dhe Euroazi, ka shprehur dëshprimin e SHBA-ve lidhur me pozicionet e krerëve të VMRO-DPMNE-së, rreth referendumit dhe zhvillimeve në Kuvend për ndryshimet kushtetuese.

“Ju nxisim të krijoni hapësirë, në opinion dhe privatisht, që deputetët e koalicionit tuaj të vendosin se si të votojnë për ndryshimet kushtetuese, të liruar nga kërcënimet, dhuna dhe hakmarrja “ – ka porositur diplomati amerikan në letrën drejtuar liderit të VMRO-DPMNE-së.

Në një intervistë për Dojche Velen kreu i opozitës Hristijan Mickovski ka sqaruar se së shpejti do të komentojë mesazhet e kësaj letre, por është prononcuar rreth kërkesës së refuzuar që ti drejtohet parlamentit, duke shtruar pyetjen se nëse Kuvendit i janë drejtuar Mogerini, Stoltenbergu e të tjerë, përse këtë nuk mund ta bëjë lideri i partisë më të madhe opozitare. Hristijan Mickovski ka hedhur poshtë gjetjen e një gjuhe të përbashkët me Kryeministrin Zaev rreth Marrëveshjes së Prespës.

“Ka gjasa të konstatojmë se Marrëveshja është e vdekur. Çdo dhunim i mëtejshëm i këtij procesi do të prodhojë tensione shtesë dhe polarizim në shoqëri, kurse fajtori i vetëm për këtë është Zoran Zaevi që premtonte diçka që nuk mund ta realizonte”

Në lidhje me mundësinë për amnistimin e të akuzuarve për dhunën e 27 Prillit në Kuvend dhe thirrjen e nënkryetarit të partisë, Mitko Jançev, që të pranohet një ofertë e tillë, Mickoski thotë se ai është qëndrim i tij personal. Sipas tij, oferta nuk është e ndershme.

“Qëndrimi i Jançevit është personal. Qëndrimi ynë partiak dihet. Nuk besoj në drejtësi dhe nuk pranojmë asnjë tregti me drejtësinë. Të akuzuarit janë viktima të pafajshme të ndjekjes politike nga ana e Zoran Zaevit dhe LSDM”

Lideri I VMRO-DPMNE-së Mickovski ka përgënjeshtruar informacionet se gjatë qëndrimit tij në Beograd është takuar me presidentin serb Vuciq dhe se në këtë takim i është transmetuar një mesazh konkret nga presidenti rus Putin dhe urime për referendumin e pasuksesshëm. “Kur do të kem takim me z. Vuciq, kjo do të jetë zyrtare dhe transparente” – ka theksuar lideri i VMRO-DPMNE-së Mickovski në një intervistë për Dojche Velen. /Klan Maqedoni/

 

read more
Top LajmeVendi

SHEQERINSKA-DIMITROV-PENDAROVSKI: DEPUTETËT MUND TË HAPIN DYERT E NATO-s

Screenshot_1

Maqedonia fillon bisedimet paraqasëse


Pas dy ditëve, në Bruksel, Maqedonia i fillon bisedimet paraqasëse për anëtarësim në NATO. Ministrja e Mbrojtjes, Radmila Sheqerinska dhe ministri i Jashtëm Nikola Dimitrov, ju bënë thirrje deputetëve se tash është koha të dëshmojnë se interesat kombëtare janë mbi ato partiake.

Deputetet e te gjitha partive politike, gjenden para shasit historik dhe para përgjegjësisë historike duke shtypur butonin PËR do të marrin pjesë në hapat final të maratonës 27 vjeçare për anëtarësimin e atedheut tonë në NATO. Sukesi i Maqedonise varet nga vendimi i tyre. Askush nuk ka te drejte qe t’ja marre ardhmerine ketij vendi dhe qytetareve te tij te cilet tani qe nje kohe te gjate po presin nje lajm te mire. Askush nuk ka te drejte t’u marr shpresen e cila u krijua veçanerisht pas marrjes se fteses per NATO gjate kesaj vere-theksoi ministrja e Mbrojtjes, Radmila Sheqerinska.

Gjate kesaj jave, me daten 18 dhe 19 fillon dialogu i bisedimeve paraqasese. Ky eshte nje proces i shkurter. Do te perfundoj deri ne fund te ketij viti dhe ne fillim te vitit te ardhshem. Kemi pergatitur program per vazhdimin e reformave me theks te veçante per sundimin e te drejtes dhe te reformave gjyqesore, luften kunder korrupsionit dhe kriminalitetin e organizuar, reformat ne sektorin e mbrojtjes, por edhe ne sherbimet e sigurimit si dhe per çeshtjet e drejtesise te cilat burojne nga anetaresimi yne ne NATO-deklaroi ministri i Jashtëm Nikola Dimitrov.

Ne kete sesion te bisedimeve ne Bruksel, Maqedonia de fakto e fillon fazen perfundimtare te marredhenieve te saj me NATO-n, para anetaresimit, qe ne realitet paraqet nje haperim esencial ne procesin qe do te na sjell deri ne realizimin e qellimit tone me te madh strategjik. Kuptohet, s’ka kurrfarë dileme, se e gjithe kjo patjeter duhet te shkoj permes implementimit te plote te marreveshjes se Prespes. Ne realitet ashtu siç na dikton edhe vullneti dominant politik i shumices se qytetareve te Maqedonise-tha Koordinatori kombëtar për NATO, Stevo Pendarovski.  /Klan Maqedoni/

 

read more
Top LajmeVendi

KUVEND: XHAFERI REFUZON KËRKESËN E MICKOVSKIT

Hristijan-Mickovski

Kryetari i Kuvendit, Talat Xhaferi e refuzoi kërkesën e VMRO-DPMNE-së që t’i mundësojë fjalim para deputetëve liderit të kësaj partie, Hristian Mickovski.  Deputeti i VMRO-DPMNE-së, Dragan Danev e lexoi kërkesën e partisë, por Xhaferi tha se nuk ekziston mundësi e tillë në Rregullore që do të mund ta ftojë Mickovskin. Përveç kësaj, Xhaferi reagoi edhe për faktin që letra nuk është dërguar te kryetari i Kuvendit. Ai e citoi Rregulloren e Kuvendit ku thuhet se në seancë të Kuvendit mund të marrin pjesë kryeministri, ministra dhe përfaqësues i autorizuar i propozim-ligjit. Kryetari i Kuvendit nuk mund të ftojë në seancë përfaqësues të organizatave tjera.

“Nëse keni ndonjë kërkesë ose ndonjë letër për Xhaferin dorëzojeni në adresën në fshatin Forinë ku jeton ai. Këtë që po e flisni ju nuk ka lidhje me Rregulloren. Së pari, VMRO-DPMNE nuk është organ apo organizatë dhe lideri i saj nuk është deputet. Nuk ka kusht që ta ftoj Mickoskin, ndërsa për këtë unë nuk kam marr letër nga askush”, tha Xhaferi. /Klan Maqedoni/

 

 

read more
1 2 3 4 5 635
Page 3 of 635