close

Top Lajme

Top LajmeVendi

MARRËVESHJA E OHRIT: LUMA-ZBATIMI LË PËR TË DËSHIRUAR

Screenshot_3

Zyrtarizimi i gjuhës fle në sirtaret e Kuvendit


Në prag të 17 vjetorit të Marrëveshjes Kornizë të Ohrit, duke parë në retrospektivë, vërehet se zbatimi i saj le shumë për të dëshiruar. Analisti, Ilir Luma deklaron se marrëveshja e Ohrit u prezantua si një marrëveshje e cila do ti rregullonte të gjitha çështjet me të cilat ballafaqohej popullata shqiptare këtu në Maqedoni, por, siç thekson ai, përbërja e Marrëveshjes së Ohrit, ishte shumë e varfër për ti realizuar të gjitha ato kërkesa. Luma shton se për një marrëveshje të tillë, nuk është dashur një konflikt i armatosur, mes komuniteteve.

‘Për një marrëveshje të tillë, nuk u desh një konflikt i armatosur, mes dy komuniteteve. Por, sido që të jetë nga qarqet ndërkombëtare u pranua si një marrëveshje që do të rregullonte problemet që ekzistonin mes dy komuniteteve më të mëdha në Maqedoni. Tani pas 17 viteve, nga ky këndvështrim, lirisht mund të themi se unë me pak intelektualë të tjerë të asaj kohe kemi pasur plotësisht të drejtë, kur kemi thënë se në fakt, përbërja e Marrëveshjes së Ohrit, është shumë e varfër për ti realizuar të gjitha ato kërkesa.’

Sipas Lumës, zyrtarizimi i gjuhës shqipe, është njëra nga pikat kryesore ku kjo marrëveshje ka ngecur. Ai poashtu përmend, demokratizimin e shoqërisë, reformat në gjyqësi e kështu  me rradhë.

‘Nuk duhet të jemi edhe defetist, disa gjëra kanë ecur përpara, por ato gjëra do ecnin edhe pa këtë marrëveshje.

Ja tani ende, pika që ka të bëjë me përdorimin e gjuhës shqipe, apo zyrtarizimin, ende është në sirtarët e Kuvendit të Maqedonisë.

Demokratizimin e shoqërisë, me reformat në gjyqësi, me avansimet në aspektin e përfshirjes territoriale të zhvillimit ekonomik. … ku shumica shqiptare përbëjnë atë territor.

Përndryshe, më 13 gusht të vitit 2001, u nënshkrua Marrëveshja e Ohrit e cila konsiderohej si garantuese e bashkëjetesës dhe barazisë ndërmjet shqiptarëve dhe maqedonasve.  Parimet themelore të MO-si ishin: ndërrimi i pushteteve vetëm përmes zgjedhjeve të lira dhe demokratike, garantimi i sovranitetit dhe integritetit territorial të Maqedonisë, konfirmimi I karakterit multietnik i shoqërisë maqedonase, ndërtim i shtetit demokratik, zhvillimi i pushtetit vendor etj.  Kjo kontratë në mes dy popujve u nënshkrua nga kryetari i atëhershëm i Maqedonisë, Boris Trajkovski, kryeministri i atëhershëm, Lubço Georgievski, liderët e LSDM-së Branko Cërvenkovski, të PPD-së, Imer Imeri dhe ai i PDSH-së, Arbën Xhaferi. /Blerona Jakupi/

 

më shumë
Top LajmeVendi

REFERENDUMI: A DO TË VOTOJË DIASPORA MË 29 SHTATOR?!

Screenshot_3

Jashari: Ka frymë pozitive për përkrahje


Më 29 shtator pritet që shqiptarët e diasporës të dalin të votojnë për referendumin për emrin. Analisti Hasan Jashari, deklaron se ka një frymë pozitive për përkrahjen e referendumit nga diaspora shqiptare për arsye se ky referendum flet për një hap pozitiv për mbarëvajtjen e vendit. Megjithatë ai shton se qeveria duhet të bëjë fushatë për daljen në referendum sepse siç thekson ai kemi të bëjmë me grupe të shpërndara dhe që nuk kanë qasje të lehtë drejtë vendvotimeve.

Rreth 500 mijë qytetarë aq sa përbëjnë diasporën shqiptare pritet që të dalin për të votuar për referendumin e emrit më 29 shtator.

Analisti Hasan Jashari, deklaron se ka një frymë pozitive për përkrahjen e referendumit nga diaspora shqiptare për arsye se ky referendum flet për një hap pozitiv për mbarëvajtjen e vendit.

Poashtu, Jashari deklaron se duhet të bëhet një fushatë për daljen në referendum sidomos me diasporën sepse siç thekson ai kemi të bëjmë me grupe të shpërndara në zona urbane dhe rurale dhe që nuk kanë qasje të lehtë drejtë vendvotimeve.

Përndryshe, qytetarët e Maqedonisë që jetojnë përkohësisht jashtë vendit, për të votuar në diasporë së pari duhet të paraqiten në ambasadë nga 9 deri më 23 gusht.Gjithashtu, në fund të kësaj vere, pritet që të përpilohet edhe strategjia kombëtare për bashkëpunim me diasporën 2018-2023 e cila  mes të tjerash do të përfshijë edhe rregullimin e të drejtës për votim të diasporës, përshpejtimin e dokumentacionit, krijimin e një sistemi më të shpejtë dhe më funskional që të mos priten dokumente me muaj. /Blerona Jakupi/

 

 

më shumë
Top LajmeVendi

KATIMERINI: REFERENDUMI NDIQET NGA DY SKENARË BAZË

Screenshot_3

Muhamedi: Zgjedhjet në Greqi destabilizojnë marrëveshjen


Ky vit do të përfundojë pa pasur nevojë pala greke të bëjë absolutisht kurrfarë hapi, shkruan gazeta greke “Katimerini” në analizën në vigjilje të referendumit tek ne. Gazeta greke Katimerini komenton se “referendumi më 30 shtator në IRJM për miratim (ose jo) të Marrëveshjes së Prespës, në Athinë ndiqet me dy skenarë bazë. Në rast se marrëveshja hidhet poshtë “Katimerini” shkruan se “Zoran Zaev nuk mund ta bëjë hapin e ardhshëm edhe krahas faktit që referendumi ka karakter konsultativ”. Skenarin e dytë, të cilën e analizon gazeta është epilogu pozitiv dhe miratimi i marrëveshjes, pas së cilës mund të vijojë procesi i revizionit kushtetues “që mund të zgjasë edhe deri në tre muaj”.

Njohësi i çështjeve politike Nijazi Muhamedi, duke komentuar artikullin në fjalë, deklaron se skenarët e tillë janë të paraparë në marrëveshje dhe se sipas tij asgjë nuk mund ta pengojë realizimin e së njëjtës.

‘Këto dy skenarë janë të paraparë në Marrëveshje dhe asgjë nuk është tragjike, nuk mund ta pengojë perspektivën dhe realizimin e saj. Etapa e dytë e çështjeve, nëse në zgjedhjet e ardhshme nuk siguron 2/3, ky opsion që mbështetet nga Zaev atëherë nuk mund të dështojë për shkak se kjo është marrëveshje ndërshtetërore, ka kaluar në Parlament në ratifikim, mund vetëm të shtyhet një proces.’

Muhamedi deklaron se zgjedhjet e parakohshme në Greqi mund ta destabilizojnë çështjen e marrëveshjes rreth emrit, por kjo, sipas tij nuk do të thotë se ajo marrëveshje do të dështojë.

‘Po qe se shkaktohen zgjedhje të reja në Greqi ajo është një mundësi që mund ta destabilizojë këtë projekt të emrit, për arsye se kundërshtarët e kësaj marrëveshjeje aq sa I njohim deri tani, në Greqi janë më me shumicë.

Nuk është këtu asgjë tragjike, as nëse dështon kjo marrëveshje, çështja e aderimit në NATO është çështje që vetë NATO-ja do ta zgjedhë brenda anëtarëve të vet. Kurse mekanizmat mbrojtës NATO-ja tani për Maqedoninë i ka më të fuqishme se sikur Maqedonia të ishte anëtare me të drejta të plota në NATO.

Ndërkaq, poashtu, gazeta greke Katimerini shkruan se partnerët ndërkombëtarë të Athinës, konsiderojnë se zgjedhjet e mundshme të parakohshme në Greqi mund ta çojnë marrëveshjen në qorrsokak. /Blerona Jakupi/

 

më shumë
Top LajmeVendi

DIMKOVSKI: TË MOS MANIPULOHET ME ÇMIMIN E GRURIT

Ministria-e-Bujq–sis—480×267

Për 11 ditë përfundon thirrja publike për blerjen e tokës nën serra


Trajan Dimkovski, shef i Kabinetit të ministrit të Bujqësisë, apelon që bujqët të mos përhapin dezinformata rreth çmimit për blerjen e grurit. Shuma të cilën e thonë prej shtatë deri në 8,5 denarë, tha sot Dimkovski ka të bëjë për grurin që shërben për ushqim të gjedheve dhe jo për atë më cilësorin, për bukë. Ndërkaq, për 11 ditë përfundon thirrja publike për blerjen e tokës bujqësore shtetërore nën serra.

Trajan Dimkovski, shef i Kabinetit të ministrit të Bujqësisë, apelon që bujqët të mos përhapin dezinformata rreth çmimit për blerjen e grurit. Sipas Dimkovskit, i cili sot u përgjigj në pyetjen e gazetarëve, në Maqedoni ka mullinj që e blejnë grurin edhe për 11 denarë, por bëhet fjalë për rekoltë me cilësi të lartë. Këtë çmim nuk mund ta arrijnë bujqët me nga pesë hektarë grurë, por të mëdhenjt me 300 – 500 hektarë.

“Të mos luajmë dhe të mos manipulojmë me çmimin e grurit. Ideja është të kemi produkt cilësor dhe jo menjëherë të flasim për çmime të ulëta që të fitohen dy denarë shtesë”, theksoi Dimkovski.

Grurë cilësor, shtoi ai, në rekoltën e sivjetme të përgjithshme ka më pak se dhjetë për qind. Ndërkaq, për 11 ditë përfundon thirrja publike për blerjen e tokës bujqësore shtetërore nën serra, kumtoi sot Ministria e Bujqësisë.

Siç deklaroi Trajan Dimkovski, është shumë e rëndësishme bujqët e interesuar për blerje, në dokumentacionin e nevojshëm të dorëzojnë edhe vlerësimin për vlerën e tokës të bëra nga Byroja për Ekspertizë Gjyqësore.

“Të gjithë pronarët e serrave, të interesuar për blerjen e tokës, ta ruajnë afatin, 18 gushtin, dhe të dorëzojnë dokumentacion të kompletuar. Kjo është e rëndësishme që Komisioni të veprojë në kohë dhe të ketë numër edhe më të madh të ofertave të pranuara. Çmimi i tokës konfirmohet sipas metodologjisë për vlerësim të vlerës së tregut të tokës bujqësore në pronësi shtetërore në serra dhe objekte të cilat janë në funksion të prodhimtarisë bujqësore, të sjellë kah fundi i janarit të këtij viti”, apelon Dimkovski.

Në thirrjen publike mund të aplikojnë të gjithë ata që kanë objekt të legalizuar në funksion të prodhimtarisë bujqësore. Kjo është thirrja e parë publike e llojit të këtillë në të cilën pritet kërkesë për blerje të dorëzojnë rreth 40 bujqë. Deri tani janë parashtruar vetëm dy kërkesa. /Art Channel/

 

më shumë
Top LajmeVendi

SELMANI: SHOQATAT TË MOS MERREN ME POLITIKË

Screenshot_3

Të ndërpritet fushata e tyre kundër referendumit


Shoqatat civile të cilat apelojnë deri tek qytetarët të bojkotojnë referendumin, sipas njohësit të çështjeve juridike Bashkim Selmani, janë të themeluara nga parti politike dhe synojnë të mbrojnë interesat politike. Selmani thekson se të njejtat duhet të merren me çështje civile dhe jo të përfshihen në çështjet politike.

‘Këto shoqata që janë në funksion të çështjeve civile shpeshherë brenda këtyre decenieve janë të themeluara nga partitë politike dhe kanë mbrojtur interesat politike. Këtu duhet të vihet në funksion ligji dhe gjithë ata shoqata që kanë karakter civil duhet të merren me çështje civile por jo edhe me çështje politike.Thjeshtë këta njerëz duhet të merren në përgjegjësi sepse veprojnë jashtë statutit të tyre dhe jashtë të drejtave për themelësinë e personave juridik të funksionalitetit.’

Sipas Selmanit, njerëzit e përfshirë në këtë fushatë për bojkotim të referendumit duhet të përgjigjen para Gjykatës dhe të ndërpresin aktivitetin e tyre sepse përndryshe, siç thekson ai, do të sjellin pasoja për vendin.

‘Kjo nuk është në interes të Maqedonisë, sepse ato kanë karakter të cilat duhet ti drejtojnë shqetësimet dhe problemet e qytetarëve, dhe të njejtit i denoncojnë para institucioneve politike ose publike. Fatkeqësisht këto shoqata merren me veprimtari politike që bie në kundërshtim të drejtëpërdrejtë me aspektin kushtetues dhe ligjor dhe prandaj Gjykata duhet ti marrë në pyetje dhe të ndërpresin funksionin e tyre sepse në të kundërtën pasojat do të jenë shumë më të larta.’

Përndryshe, krahas fushatës për bojkotimin e referendumit të emrit, në opinion qarkullojnë edhe apele për mbështetjen e të njejtit.  Grupi i ‘Ohrit’ është njëri nga mbështetësit e referendumit dhe së fundi ka bërë thirrje për dalje në referendum. “Më 30 shtator do të keni mundësi të bëni zgjedhjen historike. Nëse dëshironi ta hapni rrugën për anëtarësimin e vendit tuaj në NATO dhe BE me mbështetje të marrëveshjes me Greqinë, ne, Grupi i “Ohrit”, ju ftojmë të thoni ‘Po’deklarojnë nga ky grup. /Bleron Jakupi/

 

më shumë
Top LajmeVendi

PDSH MBANË KONGRESIN E VII-të: THAÇI RIZGJEDHET KRYETAR

Screenshot_3

Ai akuzoi partitë politike shqiptare në vend


Nën moton “Një hap para” u mbajt kongresi i shtatë i partisë demokratike shqiptare ku u rizgjodh kryetari i kësaj partie Menduh Thaçi, ai në fjalimin e tij përkujtoi Arbër Xhaferin si dhe sakrificat që bëri partia e tij për gjeneratat e ardhshme, duke mos anashkaluar edhe situatën politike në vend.

Me 691 vota pro, asnjë kundër dhe të përmbajtur, kryetar i partisë demokratike shqiptare u rizgjodh Menduh Thaçi. Ai në fjalën e rastit u shpreh se do të punojë për të mirën dhe interesat e shqiptarëve.

Duke folur për çështjet politike në vend Thaçi nuk la pa përmendur dhe ftesën e Maqedonisë për në NATO, ku siç theksoi ai, e mira kolektive shqiptare ka qenë synim i kësaj partie që nga themelimi i saj.

Kryetari i rizgjedhur Menduh Thaçi, akuzoi partitë shqiptare ku siç tha ai për interesat personale e kanë lënë prapa realizimin e çështjes shqiptare në Maqedoni. Ai shtoi se 25 vite në skenën politike PDSH-ja është sulmuar dhe ka patur thikë pas shpine”. /Linda Aliu/

 

 

më shumë
Top LajmeVendi

INCIDENTI NË MEÇKIN KAMEN: ZAEV-MPB-ja PUNON PËR ZBARDHJEN E RASTIT

Krushevo-777×437

Amnistia motiv për përhapjen e gjuhës së urrejtjes


Një grup prej pesëdhjetë personave, të cilët prej më parë janë të njohur për policinë, ndërsa një pjesë e tyre kanë marrë pjesë edhe në sulmin në Kuvend më 27 prill të vitit të kaluar, kanë lidhje me incidentin në Krushevë gjatë kremtimit të Ilindenit. Kryeministri Zaev thekson se MPB punon për rastin. Komisioni Evropian (KE) ka reaguar në fjalimin e presidentit Gjorge Ivanov  në Meçkin Kamen ku deklaroi se nuk e mbështet marrëveshjen me Greqinë për emrin. Brukseli porositi se pret nga të gjitha anët të jenë konstruktiv.

Kryeministri Zoran Zaev tha se Ministri i Punëve të Brendshme Oliver Spasovski, ka qenë i informuar me kohë për të gjitha ngjarjet në lidhje me incidentin. Theksoi se dikush i ka motivuar ata individ të sillen ashtu dhe shtoi se ato janë të njëjtat shoqata kuazipatriotike, grupe tifozësh. Zaev theksoi se pas përpjekjeve të këtilla për përhapje të gjuhës së urrejtjes fshihet dëshira për amnisti dhe ikja nga përgjegjësia për individë të caktuar.

“Para kohe e dinim se është e mundur të ndodhte diçka e tillë edhe më parë ka pasur reagime nga strukturat e këtilla radikale në Meçkin Kamen dhe nga MPB-ja janë ndërmarrë të gjitha veprimet e nevojshme. Policia ishte e sistemuar në mënyrë adekuate edhe në pjesën e uniformave edhe në personat civil, nëse shkohet më tutje mund të jetë më tendencioze dhe të  lihet përshtypje e gabuar. Nuk ka lëshime nga ana e policisë“, tha Zaev dje në një intervistë për 1TV.

Komisioni Evropian (KE) ka reaguar në fjalimin e presidentit Gjorge Ivanov  në Meçkin Kamen ku deklaroi se nuk e mbështet marrëveshjen me Greqinë për emrin. Brukseli porositi se pret nga të gjitha anët të jenë konstruktiv.

“Presim nga gjitha forcat politike të luajnë rol konstruktiv në përkrahjen e qëllimit të përbashkët strategjik të integrimit evropian dhe të sigurojnë implementimin e marrëveshjes. Brukseli lidhur me incidentet në Krushevë, i fton qytetarët qetësisht të shprehin pikëpamjet e tyre sepse “ky është moment i rëndësishëm për të ardhmen e vendit”, thonë nga KE

Ndërkaq, Iniciativa Qytetare “Megafon” ka rifreskuar një peticion elektronik për mbledhjen e nënshkrimeve për dorëheqjen e presidentit Ivanov. Peticioni u lansua fillimisht në prill të vitit 2017.

“Ne, qytetarët e Maqedonisë, kërkojmë dorëheqjen e menjëhershme dhe të parevokueshme të presidentit Gjorge Ivanov, për shkak të vazhdimit të sjelljeve antikushtetuese të tilla siç janë bllokimi i integrimit euro-atlantik të Maqedonisë, mosmbështetja e procesit të zgjidhjes së mosmarrëveshjes për emrin me Greqinë, promovimi i gjuhës së urrejtjes mes maqedonasve dhe komunitetit shqiptar në Maqedoni dhe në mesin e qytetarëve të Maqedonisë dhe Greqisë”, theksohet në peticion.

Ndërkaq, policia siç publikoi dje MIA identifikoi disa nga personat, të cilët përhapën gjuhë urrejtjeje dhe hodhën me gjësende ndaj delegacionit qeveritar dhe diplomatëve të huaj, të cilët morën pjesë në kremtimin e Ilindenit në Krushevë. /Art Channel/

 

 

 

më shumë
Top LajmeVendi

LSDM: HYRJE NË BE ME IDENTITET TË GARANTUAR

sdsm-vmro_logo-860×680-780×439

VMRO: Anëtarësimi në BE dhe NATO është sa më larg


Edhe gjatë ditës së sotme kanë vazhuar përplasjen nga ana e partive të kampit maqedonë Lsdm dhe Vmro. Nga Lsdm vlersojnë se do ta kthejë Maqedoninë në rrugën e vërtetë, në rrugën drejt BE-së dhe NATO-s. Ndërsa nga parti opozitare shtojnë se Maqedonia po fundoset në secilën fushë, ndërsa anëtarësimi në BE dhe NATO është sa më larg.

Nga LSDM-ja thonë se po realizohet fjala e dhënë se Qeveria e udhëhequr nga LSDM-ja do ta kthejë Maqedoninë në rrugën e vërtetë, në rrugën drejt BE-së dhe NATO-s.

“Dyert e BE-së dhe NATO-s janë të hapura, rruga është e pastër, nuk ka kthim prapa. Është siguruar ftesa për anëtarësim në NATO dhe fillim të bisedimeve me BE-në. Maqedonia po ndërtohet si shtet modern, demokratike dhe evropian që në të ardhmen do të jetë në BE dhe NATO”, anëtarësimi në NATO do të thotë stabilitet, siguri por edhe mundësi më shumë për investime që do të ketë më shumë para në ekonomi, vende të reja të punës dhe standard më të mirë jetësor për të gjithë qytetarët, ndërsa anëtarësimi në BE është treg prej 500 milion qytetarëve, arsim evropian, shëndetësi evropiane për të gjithë qytetarët e Maqedonisë.

Ata shtojnë se për shkak të ardhmes së Maqedonisë dhe për gjeneratat e ardhshme, sipas LSDM-së, qytetarët do ta shfrytëzojnë mundësinë historike që fuqishëm dhe lirshëm të thonë PO për Maqedoninë evropiane. Lidhur me këtë çlshtje kanë reaguar nga partia opozitare VMRO DPMNE e cila thotë se “paaftësinë e Qeverisë së Zaev dhe LSDM-së nuk mund ta mbulojë asnjë akt kapitullues”.

“Nuk mund nga populli LSDM-ja ta fshehë faktin se e ka kapur Republikën e Maqedonisë. Zoran Zaevi shtetin e ktheu 20 vite prapa, në kohërat e errëta të tranzicionit. Zaev dhe LSDM-ja janë arsyeja pse ka ngecje nëpër gjithë shtetin. Maqedonia po fundoset në secilën fushë, ndërsa anëtarësimi në BE dhe NATO është sa më larg. Për çështjen më të rëndësishme ku varet identiteti maqedonas, historia, tradita dhe kultura nuk ishte e konsultuar opozita. LSDM-ja e varrosi demokracinë në Maqedoni”.

Nga kjo parti shtojnë se Zoran Zaevi dhe LSDM-ja janë të vetmit që e ndalojnë të ardhmen evropiane të qytetarëve. /Art Channel/

 

 

më shumë
Top LajmeVendi

SHKUP: DËNOHET GJUHA E URREJTJES NDAJ SHQIPTARËVE

Screenshot_3

Azizi: Akoma i papranueshëm faktori shqiptar


Thirrjet e djeshme antishqiptare “Shqiptar i mirë është shqiptari i vdekur” në festën e 2 gushtit, janë dënuar nga Qeveria dhe nga partitë shqiptare dhe të njëjtat kanë kërkuar të merren masa hetimi nga policia dhe prokuroria publike.

Në komunikatën e Qeverisë thuhet se dënojnë thirrjet raciste për urrejtje dhe dhunë në ditën e shënimit të 2 gushtit.

“Qeveria e Republikës së Maqedonisë i dënon thirrjet për urrejtje dhe dhunë, që janë në kundërshtim me interesat e qytetarëve të Republikës së Maqedonisë dhe u bën thirrje institucioneve kompetente t’i hetojnë këto dukuri dhe të marrin masa adekuate. Ilindeni është ditë për bashkim dhe jo ndarje”

Edhe Partia Aleanca për Shqiptarët, ka reaguar kundër fyerjeve dhe ofendimeve ndaj shqiptarëve.

“Se grupe ta caktuara të motiviuara dhe stimuluar nga edukata familjare, dhe nga parti politike, frustracionet dhe komplekset e tyre mundohen ti shërojnë duke fyer shqiptar të pafajshëm me frazën e njohur “shqiptar i mirë është shqiptar i vdekur”, si dhe “Dhoma Gazi për shqiptarët” flet edhe rasti qe huligan të rinj e kënduan refrenin e tyre edhe ne ditën e pavarsisë së Maqedonisë, qe u mbajt në Krusheve në vendin e njohur te “Meçkin Kamen’. Mosreagimi dhe mosndëshkimi i deritanishëm i instititucioneve përkatëse ndaj atyre të rinjëve maqedonas qe vazhdimisht nxisin urrejtje dhe ofendojnē shqiptar, madje edhe para syve te policisë, flet se për këta huligan nuk ekziston ligji dhe drejtësia, madje te njëjtët stimulohen nga policia dhe Qeveria përderisa nuk merren masa e caktuara juridike. thuhet në kumtesën e ASH-së.

Poashtu, Lëvizja BESA me kryetar Bilall Kasamin, dënon ashpër dukurinë e fyerjeve dhe ofendimeve ndaj shqiptarëve.

“Një grup vandalësh me qëllim të shkaktimit të tensioneve ndëretnike dhe me qëllim të provokimit të incidenteve për destabilizimin e vendit përdori sllogane fyese ndaj shqiptarëve. Lëvizja Besa përkujton se vendi gjendet në një moment shumë delikat duke e marr parasysh se jemi në një proces shumë të rëndësishëm për integrimin e vendit në NATO dhe BE dhe në fazën përfundimtare për mbajtjen e referendumit. Është botërisht e ditur se ende ka forca të brendshme të ndihmuara nga qendra prej jashtë që me çdo kusht duan të pengojnë këto procese historike. Lëvizja Besa kërkon nga Ministria e Punëve të Brendshme që në kohë sa më të shkurtër të zbardhë rastin dhe personat përgjegjës të sillen para drejtësisë.’’

Analisti Berat Azizi, duke komentuar gjuhën e urrejtjes ndaj shqiptarëve, thekson se maqedonasit nuk mund të çlirohen nga nacionalizmi I cili është I mbjellur tek ta, dhe nuk mund të pranojmë se shqiptarët janë një faktor vendimmarrës në vend.

Ndërkaq, poashtu edhe Ministria për Evropën dhe Punët e Jashtme ka reaguar ndaj ngjarjes së ndodhur në Krushevë në ceremoninë e festimit të kryengritjes së Ilindenit.“Besojmë se këto janë veprime të një grupi të vogël njerëzish të nxitur nga ndjenjat nacionaliste ekstreme dhe shpresojmë që incidente të tilla që ndjellin urrejtje ndëretnike të mbeten të izoluara. MEPJ i bën thirrje institucioneve përgjegjëse që të hetojnë nxitësit e dhunës dhe vendosjen e tyre para drejtësisë. Shqipëria dhe shqiptarët kanë qenë dhe do të jenë miq të përhershëm të Maqedonisë. Ne besojmë në vlerat e bashkëjetesës, në harmoninë dhe bashkëpunimin midis vendeve e qytetarëve tanë”,thuhet në reagimin e MEPJ-së shqiptare. /Blerona Jakupi/

 

më shumë
Top LajmeVendi

SKRINNINGU: IBRAIMI- NË EKIP DUHEN PROFESIONISTË

Screenshot_6

Drejtësia të mos veprojë në baza etnike


Skriningu për antarësim në BE është një operacion shumë kompleks, i vështirë dhe i shtrenjtë thonë nga qeveria, por sa do të kushtojë nuk ka akoma shifër konkrete pasi ende bëhen përllogaritjet. Akoma nuk dihet asgjë as për strukturën negociuese, megjithatë është deklaruar se do të përzgjidhen në atë mënyrë që vendi ta kalojë me sukses procesin.  Sipas analistit Selim Ibraimi, skrinningu i parashikuar nga qeveria e Maqedonisë është një proces të cilin Maqedonia e ka patjetër ta kalojë, ashtu siç e kanë kaluar të gjitha shtetet e Ballkanit Perëndimor dhe Maqedonia e ka të domosdoshme të marrë një rekomandim nga BE që të hyjë në këtë familje europiane. Megjithatë, Ibraimi thekson se në këtë proces duhet të kyçet ekip i profesionalizuar dhe jo i inkriminuar nga politika e jashtme.

‘Për nga ekipi, Maqedonisë i duhen njerëz profesionalë, jo të inkriminuar nga politika e mëparshme, dhe që kanë aftësi dhe mundësi që këtë proces ligjor ta kuptojnë më afër, me të cilën qytetarët e Maqedonisë do t’i ndjejnë këto reforma. Ajo që është me rëndësi është sistemi i drejtësisë në të cilën Maqedonia po merr pikë negative nga të gjitha raportet ndërkombëtare.  Dihet që në BE, në vitin 2018 kemi zgjedhjet, kështu që nga një faktor tjetër mund të ndikohet edhe procesi i skrinningut.’

Selimi poashtu deklaron se sistemi  drejtësisë nuk duhet të paragjykojë rastet mbi baza etnike. Për tu shndërruar vendi në një shtet evropian duhet të gjykojë drejtë veprat penale.

‘Reformat do të jenë gjithpërfshirëse, pa dallime etnike. Në rast se sistemi i drejtësisë do fillojë të paragjykojë rastet mbi baza etnike, atëherë edhe Maqedonia do të ‘lëngojë’ dhe nuk do të ketë një sistem të pastër të drejtësisë. Nuk është lehtë për Maqedoninë e cila ka pasur një sistem komunist të sistemit të drejtësisë, pra, të gjykimit të veprave penale që të reformohet në një shtet evropian.’

Përndryshe, në 35 grupet e punës, përveç administratorëve dhe ekspertëve do të marrin pjesë edhe përfaqësues të sektorit civil. Procesi i hartimit dhe institucioneve dhe përzgjedhja e personave që do të marrin pjesë, shifrat përfundimtare dhe përbërja do të përfundojnë në tetor. Ndërkaq, sa i përket financimit, krahas, parave nga qytetarët, procesi i skriningut do të financohet edhe nga fondet IPA. /Blerona Jakupi/

 

 

më shumë
1 2 3 69
Page 1 of 69